EK-LAN

Powered by Blogger.

Wednesday, January 28, 2015

:: Tips Menyimpan Duit ::

written by ~warhans~ at 2:54 PM
Memandangkan kita dh masuk thn baru ni, meh la kita up satu entry. awal2 thn ni kena letak entry yg merupakan motivasi utk diri sendiri.. hehe.. kira mcm azam thn baru la.. nk cita pasai tips menyimpan duit.. rasanya semua org ada cara masing2 nk simpan duit aka menabung.. ok aku cita cara aku la.. kot2 ada nk ikut, dipersilakan..

1. Simpan RM5 atau bahasa duit dipanggil si hijau :-)
- cara ni aku dh penah cita sebelum ni.. setiap kali kita spend dpt baki duit RM5 sila simpan dlm satu bekas.. agak2 dh byk p simpan dlm bank or tabung haji.. jgn p korek balik dan guna plak.. dh masuk tabung dilarang amik balik.. 

2. Simpan syiling
- cara lbh kurang sama ngn simpan si hijau.. tp yg ni simpan syiling.. yg ni lmbt sikit la nk jd byk.. tp tak pa.. sikit2 lama2 jd bukit.. kan kan..

3. Potongan gaji
- cara paling mudah, potong gaji siap2 utk simpanan.. mcm aku potong gaji masuk dlm tabung haji.. utk anak2 pn dh siap potong..nnti2 duit depa lg byk dari duit mak depa.. haha..tujuan simpan dlm tabung haji ni bukan apa.. sbb susah nk bw kuar.. kena p tabung haji, kena isi borang.. kalau simpan dlm bank.. ada kad atm.. kang terbw kuar plak.. bahaya.. 

4. Melabur
- terpulang la nk melabur kat mana.. jgn melabur skim cepat kaya dh la.. mcm aku buat pinjaman byr bulan2.. tp duit tu tak amik.. melabur selama 25 thn.. nnti bila dh smpai masa.. leh la dpt pulangan.. selalunya kalau melabur ni mmg akan amik masa nk dpt balik.. tak dak jln pintas yer.. kena ingt tu..

5. Kad kredit
- byk tips aku bc suh potong dua kad kredit.. tp bg aku tak salah guna kad kredit.. aku still guna utk byr bil2 guna online banking.. sebenarnya nk collect point pastu nnti leh tukar brg..kan ke tu langkah berjimat jgk.. tak yah beli, redeem point.. ada tpnya kalau nk guna kad kredit.. limit siap2 byk mn guna.. dan mesti bayar on time.. jgn bayar sikit2.. mcm aku byk mn guna, byk tu jgk aku akan bayar..so sebenarnya tak berhutang pn.. kena betul2 strict bab kad kredit ni.. jgn terlbh guna sudah la.. kang tak mampu nk bayar lak..

6. Main kutu 
- main kutu ni sebenarnya nk bg disiplin dlm menyimpan duit ja.. duit sendiri jgk.. cuma kita dh tetapkan siap2 brapa nk simpan dlm sebulan.. mcm aku main bole pilih bulan brapa nk.. aku pilih bulan nk bayar road tax kereta, raya dan hujung thn.. so tak perlu la pening2 nk kumpul duit ms nk bayar duit road tax.. guna duit kutu ja.. pastu raya dh tau dh.. mesti guna duit byk.. so guna la duit kutu.. last skali hujung thn.. masa ni la ada Year End Sale.. duit kutu ada.. apa susah.. kalau nk shopping time ni mmg sesuai sgt2.. kalau tak mau pun, duit tu leh simpan p jln2.. hehe..

ok semua yg kat atas tu mmg aku dh buat dh.. so thn ni aku bercadang nk try lg cara2 kat bwh ni..

1. simpan emas
- target sebulan 1 gram gold bar.. mcm kita semua tau la.. duit akan susut nilai kalau kita simpan lama2.. tp emas selalunya akan naik harga.. so kalau kita simpan sebulan 1 gram dlm setahun leh dpt 12 gram.. kalau terdesak2 leh la jgk juai emas time dia tgh naik harga..

2. 52 week money challenge
- ha ni ada satu lg cara paksaan utk menyimpan duit.. bole google tgk.. kalau betul2 istiqomah ujung tahun bole dpt seribu lbh tu.. ok la kan? dari tak dak langsung.. ada byk cara nk buat.. aku start dari byk ke sikit.. maksudnya mggu pertama RM52 dan makin menurun dari seminggu ke seminggu smpai la mggu terakhir bulan Disember nnti akan jd RM1.. bagi aku awal2 thn ni kita tgh semangat nk menyimpan.. so better letak byk dlu dan makin lama makan sedikit.. so tak terasa sgt bebannya nnti.. harap2 berjaya smpai ujung tahun ni.. leh refer kat SINI kalau nk tgk template.. bole pilih mn2 yg berkenan di hati.. jgn lupa setiap kali dh simpan, sila highlight.. so senang nk trace.. tak dak la lupa byk mn dh ada dlm tu.. satu keja plak nk kira balik semua duit dlm tabung tu..

3. Bayar bil secara berlebihan
- yang ni aku dpt idea dari SINI... tgk yg no. 3..  cthnya kalau bil astro RM80.. bayar RM100.. bayar je dgn jumlah yg sama walaupun bil dh negatif.. so bila ujung thn, tak perlu lah nk bayar lg sbb bil dh jd negatif.. so jumlah duit utk bayar bil bg bulan tu bole la simpan.. kalau bole apply utk semua jenis bil.. mcm aku bil astro, bil letrik, bil internet.. so target ujung thn, semua bil jd negatif dan tak perlu risau dh bil tertunggak.. satu lg pesanan, pastikan bayar bil secara online.. senang kita nk rekod..

Akhir sekali jgn lupa bersedekah.. tak perlu byk pn.. RM10 pn bole.. sedekah tak susah pn.. beli kuih ptg2 jamu kwn opis pn dh kira sedekah dh..bg sumbangan banjir, bg derma utk org yg nk kena wat pembedahan, bg derma buat sekolah/masjid, beli mknn yang dijual oku.. mcm2 bentuk sedekah kita leh bg.. tp yg paling wajib sekali kena hulur kat parents dlu.. setiap bulan pastikan bagi kat depa.. jgn skip langsung.. ingt sedekah takkan memiskinkan kita.. yg penting kena ikhlas kerana Allah..

belanja gambar duit.. bg semangat nk simpan duit.. hehe.. image googled.. 


0 responds:

Post a Comment

 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez